Vreau să fiu mentor

Life is too short to not be in love with what you do.

Aceasta este filozofia de viață a fiecăruia dintre creatorii Whatifany, esența programului și lecția pe care ne dorim să le-o oferim tuturor participanților.

N-o să fie deloc complicat. Adolescenții de astăzi au la îndemână mult mai multe resurse decât am avut noi toți la un loc. Experiențele noastre profesionale și cunoștințele pe care le-am acumulat de-a lungul vieții se numără printre puținele tool-uri pe care ei nu le dețin încă, dar în egală măsură, avem o tonă de lucruri de învățat din interacțiunea cu ei. Nu trebuie să fii de acord cu noi, dar dacă suntem pe aceeași lungime de undă, e clar că ai stofă de mentor.

Acum că am stabilit asta, hai să-ți povestim despre program.

Nu știm cum a fost pentru tine acea perioadă, dar cei mai mulți dintre oamenii pe care i-am întrebat își amintesc presiunea și anxietatea care au venit la pachet cu emoțiile primei mari alegeri din viața profesională. De ce trebuie să fie totul atât de complicat?

Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult între timp. Adolescenții de azi se străduiesc să aleagă varianta câștigătoare, în timp ce adulții din jurul lor continuă să aibă așteptări de tot felul, în timp ce oportunitățile de carieră nu seamănă cu nimic din ceea ce generațiile anterioare cunoșteau până acum.

Și pentru că sistemul binar e mult prea depășit chiar și pentru noi, am creat Whatifany, programul prin care adolescenții învață că alegerile lor nu pot fi extraordinar de bune sau fundamental greșite, ci în acord sau nu cu valorile, skillurile și interesele lor reale. În prima etapă a programului, încercăm să aflăm care sunt acestea. Participanții optează pentru un domeniu dintre cele 5 propuse de noi și răspund unui set de întrebări. Informațiile oferite de ei ne vor oferi indicii despre modul în care privesc ei lucrurile. Vom ști ce-i motivează, ce-i atrage și care sunt așteptările lor. Echipa noastră de consilieri vocaționali va analiza aceste răspunsuri și îi va sprijini, pe parcursul programului, oferindu-le oportunități personalizate.

Acum vine rândul tău să intri în scenă. Interacțiunea cu tine va reprezenta, pentru fiecare dintre participanții înscriși în program, o șansă imensă de a descoperi secretele domeniului în care activezi. No pressure! Rolul tău nu va fi acela de a-i convinge că jobul tău este cea mai cool meserie de pe Pământ. Vrem doar să le oferim ocazia de a explora o mică parte din viața ta profesională, prin relatări sincere și exerciții practice, care să-i ajute să-și răspundă la întrebarea ,,vreau cu adevărat să-mi dedic următorii ani pentru a mă pregăti în vederea îmbrățișării acestei profesii?’’. Răspunsul poate fi ,,da’’, iar întâlnirea cu tine le-a schimbat deja viața. În egală măsură, ar putea realiza că meseria ta nu li se potrivește. Și ghici ce? Asta le-a îmbunătățit deja perspectiva asupra vieții. Yay! Un om în minus care să-și urască jobul!

După întâlnirea cu tine, participanții vor avea ocazia să experimenteze munca în domeniul în care activezi. Partenerii noștri din toată țara le vor oferi oportunități de internship și voluntariat în companii și organizații de top, invitându-i în culisele domeniilor față de care și-au exprimat interesul și prezentându-le ,,realitatea din teren’’. Perioada de lucru aplicat îi va ajuta pe adolescenți să înțeleagă mai multe despre cum funcționează o agenție, un birou de avocatură sau un start-up, dar le va îmbogăți dosarul profesional în baza căruia vor fi evaluați în procesul de admitere universitară. 

Întâlnește profesioniștii de mâine și contribuie la dezvoltarea lor sau invită-i să descopere domeniul în care activezi alături de echipa ta! Dacă vrei să fii mentor în cadrul programului Whatifany sau reprezinți o companie care și-a propus să participe la dezvoltarea profesională a tinerilor, scrie-ne la hello[@]whatifany.ro.